Jó tudni: webáruház indítása

Milyen engedélyek szükségesek egy webáruházhoz?

Internetes értékesítést végző kereskedelmi egységekre az alábbiak vonatkoznak:
2007. február 28-án megjelent a nyilvántartásba vételre kötelezett áruk és szolgáltatások köréről és az ezekre vonatkozó kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeitől szóló 25/2007. (II.28.) GKM rendelet, melynek értelmében az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlásáról szóló 15/1989. (IX.7.) KeM rendelet március 8-án hatályát veszti. Így az alábbi tevékenységek esetében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál történő nyilvántartásba vételi kötelezettség megszűnt:
...a csomagküldő kiskereskedelem.

A fentiek alapján tehát ez azt jelenti, hogy semmiféle engedély nem szükséges ma már egy webáruház üzemeltetéséhez, csak a tevékenységi körre feljogosító TEÁOR besorolás, vagyis 4791'08 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem.


Szükségem van-e bármiféle offline üzletre ahhoz, hogy webáruházat üzemeltethessek?

Nincs.
Az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos, egyes törvények módosításáról szóló, 2007. évi XCIV. törvény 17 §. szerint nem szükséges üzlet és vevőszolgálati helyiség - a külön jogszabályban meghatározott feltételekkel:
- csomagküldő kereskedelmi tevékenység folytatásához
- elektronikus kereskedelmi szolgáltatások gyakorlásához
az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényben meghatározott elektronikus kereskedelmi szolgáltatások esetén.

A 2007.évi XCIV. törvény 17.§ - a 2008. március 31-én lépett hatályba. Mivel nem szükséges tehát üzlethelyiséggel rendelkezni, így működési engedélyre sincs szükség egy webáruház nyitásához.
Azonban minden esetben alapfeltétel egy webshop üzemeltetéséhez a számlaképesség, melyet adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok vagy részvénytársaságok adhatnak.


Milyen kötelezettségeim vannak akkor, ha üzemeltetek egy webáruházat?

Amiket ajánlatos feltüntetni minden esetben:
- Webáruházat üzemeltető személy vagy cég adatai (név, székhely, adószám)
- Szerződéskötéssel, vásárlással kapcsolatos tudnivalók
- A vásárlók személyes adatai védelmében tett nyilatkozat, és az erről szóló 1992. évi LXIII., személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásainak betartásáról szóló közlemény feltüntetése
- Szállításra és annak költségeire vonatkozó részletes tájékoztatás
- Ügyfélszolgálat biztosítása és elérhetőségei (e-mail cím, telefonszám)
- Garanciákra és elállásra vonatkozó információk


Szükségem van-e kereskedelmi szakképesítésre ahhoz, hogy webáruházat üzemelhessek?

Nincs.
A 2005. évi CLXIV. törvény szerint, aki olyan kereskedelmi tevékenységet folytat, melyhez nem szükséges üzlethelyiség (ilyen a webáruház is), annak sem működési engedéllyel, sem pedig kereskedelmi szakképesítéssel, végzettséggel nem kell rendelkeznie.


Mennyi terméket tölthetek fel webáruházamba?

Korlátlan mennyiségűt.
Webáruházaink elkészítése során az adminisztrációs felületet úgy alakítjuk ki, hogy ott könnyedén saját kezűleg, korlátlan számú terméket fel lehessen tölteni. A webáruház mérete az Ön termékeinek számától függ.


Mekkora és milyen tárhelyre van szükség egy webáruházhoz?

Nem szükséges a legnagyobb.
Általában 1 GB tárhely elegendő egy webáruházhoz. Kevesebb termék esetén akár kisebb is. Amennyiben mégis kifutna ebből a korlátból a webshop, abban az esetben számos tárhely szolgáltató rugalmasan extra tárhelyet biztosít a már meglévőhöz. Fontos azonban, hogy tartalomkezelő honlapok, amilyen a webáruház is, dinamikus tárhelyet igényelnek, melyek lehetővé teszik a tartalmi frissítéseket a weboldal tulajdonosa által. A dinamikus tárhelyek jellemzője, hogy rendelkeznek PHP futtatási lehetőséggel és MySQL adatbázissal.